Mihail Hodorkovski, unul dintre cei mai cunoscuți opozanți ai regimului Putin, a lansat critici dure la adresa candidaturii lui Mircea Geoană la Președinția României, subliniind legăturile echipei acestuia cu cercuri de influență pro-ruse. Declarațiile opozantului rus vin pe fondul unei investigații jurnalistice internaționale care a scos la lumină legături suspecte între echipa de campanie a lui Mircea Geoană, candidat la alegerile prezidențiale din România și fost secretar general adjunct al NATO, și un om de afaceri rus asociat cu propaganda pro-Kremlin.
După publicarea investigației, Mihail Hodorkovski, fost oligarh rus și unul dintre cei mai vocali critici ai lui Vladimir Putin, a reacționat pe platforma X, criticând atât NATO, cât și campania lui Mircea Geoană.
Hodorkovski și-a exprimat uimirea că „NATO a trecut cu vederea astfel de lucruri când numește persoane pentru roluri atât de importante”, referindu-se la faptul că Mircea Geoană, în calitatea sa de fost număr doi în NATO, a avut un consilier cu legături cu cercuri de influență pro-ruse.
Românii trebuie să țină cont de acest lucru când votează luna viitoare, a scris opozantul rus.
Mihail Hodorkovski a amintit că Mircea Geoană a fost criticat în trecut pentru vizita sa din 2009 la Moscova.
În 2009, în timpul unei campanii prezidențiale, Geoană a fost acuzat că a efectuat vizite secrete la Moscova, iar ambasadorul SUA de la acea vreme a declarat că „Geoană a fost întotdeauna gata să discute cu rușii”, a subliniat Hodorkovski.
O investigație realizată de rețeaua Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) a dezvăluit că Rareș Mănescu, fost primar al Sectorului 6 și coordonator al campaniei lui Mircea Geoană, este partener de afaceri cu Aleksei Kozlov, un om de afaceri rus implicat în activități de propagandă pro-Putin.
Ancheta arată că Mănescu a înființat o companie în Ilfov împreună cu Kozlov, care, sub pseudonimul Alex Krepchinsky, a promovat mesaje pro-ruse după anexarea Crimeei în 2014.
Kozlov, cunoscut pentru vizitele sale repetate în Crimeea după anexarea ilegală de către Rusia, a postat pe rețelele sociale mesaje pro-Putin, inclusiv imagini cu liderul rus și comentarii care susțineau politica agresivă a Kremlinului. Acesta a folosit pseudonimul de Alex Krepchinsky, arată investigația OCCRP.
Aleksei Kozlov is an aquaculture specialist who loves fishing.
Under the name Alex Krepchinsky, though, he appears to have been a firebrand propagandist who began stirring up pro-Russian sentiment after the 2014 invasion of Ukraine.
Get The Scoop: https://t.co/PIo2QpuD2g pic.twitter.com/UZTMQi0GLh
— Organized Crime and Corruption Reporting Project (@OCCRP) October 1, 2024
Totodată, Krepchinsky a fost citat de numeroase ori de Newsfront, un site de propagandă din Crimeea pe care SUA l-au sancționat pentru presupuse legături cu Serviciul Federal de Securitate (FSB), agenția de informații a Rusiei.
Mircea Geoană a fost acuzat și în trecut de legături cu Rusia. În timpul campaniei prezidențiale din 2009, fostul președinte Traian Băsescu l-a acuzat pe Geoană că a efectuat o vizită secretă la Moscova.
În anul 2009, HotNews relata despre o vizită privată pe care Mircea Geoană a avut-o la Moscova, când era președinte al Senatului, unde s-a întâlnit cu un consilier al fostului președinte rus Dmitri Medvedev (propagandist rus cunoscut în ultimii ani pentru amenințările transmise, inclusiv la adresa României; în prezent este vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse).
Întâlnirea din aprilie 2009 ar fi fost aranjată de un afacerist rus care atunci avea interese în domeniul energetic din România și despre care s-a scris că a făcut parte din GRU.
Nu pot decât să vă confirm că Mircea Geoana a fost la Moscova. Ca să aveți imaginea completă, aduceți-vă aminte că, după luna aprilie, am spus: «E bine că pleacă din CSAT». Aveam în vedere exact acest lucru, nu poți să fii vicepreședinte CSAT și să pleci la întâlniri organizate la Moscova fără sa informezi președintele CSAT”, a fost reacția fostului președinte Traian Băsescu, în 2009, la postul B1 TV.
Ulterior, în 2011, scurgerea de date Wikileaks scotea la iveală o telegramă prin care Ambasada SUA de la București nota că „un mare mister este modul cum abordează Geoană Rusia” și menționa existența a două vizite secrete la Moscova. Geoană nu a oferit o reacție cu privire la aceste acuzații.
Deși Geoană se confrunta cu critici după dezvăluirea a două vizite secrete la Moscova, în 2009, campania sa n-a fost afectată de subiect. Călătoria cea mai recent dezvăluită a implicat faptul că Geoană s-a dus la Moscova cu avionul oligarhului Sorin Ovidiu Vîntu”, potrivit telegramei care a apărut în Wikileaks.
Hodorkovski a amintit, în mesajele sale publicate pe X, că deși poziția actuală a lui Geoană este una critică la adresa Rusiei, trecutul său este presărat cu suspiciuni.
Mircea Geoană, numărul 2 al NATO, candidează la funcția de președinte al României și îl critică pe Putin. Cu toate acestea, partenerul de afaceri rus al consilierului său are legături directe cu Kremlin”, a mai scris Mihail Hodorkovski.
În urma investigației și a reacțiilor internaționale, Mircea Geoană a publicat un mesaj video pe pagina sa de Facebook, în care a afirmat că împotriva sa se desfășoară o „campanie de compromitere orchestrată din exterior”, insinuând că Rusia ar fi deranjată de candidatura sa la Președinția României.
O adevărată operațiune de kompromat este în derulare. Îmi sunt imputate așa-zise asocieri cu Federația Rusă, lucru total necredibil în condițiile în care, timp de 5 ani, am condus, împreună cu secretarul general, Alianța Nord-Atlantică”, a declarat Mircea Geoană.
El a subliniat că a avertizat încă de la începutul campaniei că o candidatură din partea unui fost înalt oficial NATO va deranja interesele Rusiei și ale unor grupuri din România.
Sursa FOTO: X / Mihail Hodorkovski
CITEȘTE ȘI: